Als Gecertificeerd RegisterTaxateur en Makelaar van kunst, antiek en inboedelgoederen en kunsthistorica werk ik free-lance voor particulieren, musea, televisieproduktie maatschappijen, culturele instanties, veilinghuizen, gemeenten, ondernemers, advocaten, curatoren en expertisebureaus.                                                             

Woensdag 10 mei 2017 was ik te gast bij Qmusic in het radio-programma van Stephan Bouwman met Kimberley Klaver als sidekick. Er werden enkele objecten getoond. Het meest bijzonder vond ik het bierflesje, een halve liter fles van Heineken, één speciale uitgave met opdruk van de James Bond film SKYFALL met Daniel Craig als 007, een echt collector's item! Aangezien de oplage van deze speciale halve liter fles bier niet snel te achterhalen viel, schatte ik de waarde in, op minimaal honderd euro, onder voorbehoud en met de vermelding dat het goed uitgezocht diende te worden. Want een oplage is o.a. van groote belang voor de waardebepaling. Vlak na de uitzending belde een luisteraar al en die wist aan Stephan te vertellen dat hij een dergelijke fles voor 500 dollar had verkocht zien worden op Ebuy een tijdje geleden. Kortom een waardevol flesje bier! De eigenaar was duidelijk verrast dat de fles zoveel waard is, hij vond de genoemde 100 euro in de uitzending al een fiks bedrag. Het blijft dus verstandig éérst een taxateur te raadplegen - als je niet 'weet' wat je in huis of op zolder hebt - en dan pas te gaan verkopen.

Vanaf 2010 t/m 2015 heb ik als taxateur meegewerkt in het televisie programma  "Cash op Zolder". De nederlandse versie van "Cash in the Attic". Dit programma van de AVRO en later van AVROTROS heeft 5 jaar gelopen en bestond meestal uit zes aflevering per serie en werd uitgezonden op NPO 2. Hierna heb ik meegewerkt met het televisie programma Kitsch of Kassa geproduceerd door Zodiak in opdracht van SBS6 - dit heeft één seizoen gedraaid, en in  2017 met het programma Van Onschatbare Waarde voor MAX gemaakt door producent Bluecircle.

CASH OP ZOLDER 2010-2015

De 3e aflevering alweer van serie 6 is met een bijzondere vrouw, Coby, zij had echt een hele verre en lange LAT relatie. Onder haar bed in een doos vond ik een ware schat........... . Deze bijzondere objecten behoren tot de Tribale kunst, een gebied waar ik mij de laatste twintig jaar flink in heb verdiept. De 4e aflevering is bij een vriendelijke Belgische dame, Catherine, die allerlei spullen van haar man laat veilen. Deze kwamen uit de nalatenschap van zijn ouders uit een kasteeltje in de buurt van Hasselt. De platenspeler kregen we aan de praat door het  vernuft van een cameraman.  De 1e aflevering was met een gezellig echtpaar uit Brabant die een prachtig paar Carrara marmeren portretbustes hadden. Door een Amerikaanse beeldhouwer vervaardigd, het was ooit gekocht als een echtpaar, daar had ik zo mijn bedenkingen over. Wat bleek na onderzoek: een vader en zijn dochter waren voorgesteld. Het idee om ze gescheiden te veilen was dus zo gek nog niet.

Laatste aflevering COZ uit serie 5 is met de mysterieuze kandidaat BoB. Interessante eclectische en uiteeenlopende objecten onder andere een paar Barok engelen en Design lamp.

In aflevering 2 hebben we een stel prachtige mensen als kandidaten, Menno en Toeti. Hij: een echte verzamelaar, cultureel antropoloog en zij: een geweldige Senegalese vrouw. De buurman was de schilder Jan Voerman, kunst en antiquarische boeken zijn volop aanwezig, maar van veel mooie stukken is het moeilijk afscheid nemen. Echter voor een goed doel mogen er enkele spullen geveild worden. Menno beweert dat hij aan het opruimen en wegdoen is......

Spectaculaire opbrengst bij 1ste aflevering van serie 5 van een gesigneerde Blanc de Chine beeld voorstellende Kuan Yin, godin van de barmhartigheid, uit de Kangxi periode 1662-1722. Dergelijke figuren, van geglazuurd porselein met een roze gloed, zijn door een beroemde familie pottenbakkers vervaardigd, en behoren tot de allermooiste in hun soort! Wat  je noemt een knallende begin van ons eerste lustrum CASHOPZOLDER! 

Serie 4 trapt af met de veelzijdige politicus    Henk Krol en zijn partner die voor een ludiek goede doel geld willen inzamelen. Op zolder vonden wij een bundel zwartwit foto's van Erwin Olaf. Ik en de presentator zijn daar zeer van gecharmeerd ................

De eerste aflevering van serie 3 was met multitalent Imca Marina, die een paar hele bijzondere Turkse Provincieborden laat veilen. De kijkcijfers waren nog hoger dan de eerste keer! Erg leuk om te merken dat de interesse voor het programma groeiende is. De tweede aflevering was met Diny en Nancy.  In de erfenis van haar man c.q. vader zaten een paar mooie bronzen beelden voorstellende Mercurius ( naar het origineel van Giambologna ) en Fortuna uit de 19e eeuw. In de derde aflevering van de kunstenares Martine. In deze aflevering viel met name op dat het bronzen sculptuurtje van Pieter D'Hont, een bizon, dat maar liefst 1400 euro opbracht. In ons land zijn er op het moment enkele gepassioneerde verzamalaars op dit gebied van de 20e eeuwse naturalistische Nederlandse beeldhouwkunst.  In de vierde aflevering komt het werk van de schilder Henk Willems aan bod. Bij aflevering 5 worden "beladen" objecten ( met name LXVI stijl fauteuil ) van de moeder van Haaino geveild waarvan de opbrengts gebruikt wordt voor de aanschaf van de gave stoel voor ... Aflevering 7 waren we te gast bij DJ Tamara een uiterst sympathieke vrouw met een memorabele wens en een prachtig vaasje  ..

Voor meer informatie:http://www/cultuurgids.avro.nl/front/indexcashopzolder.html  

ontdekking op taxatiedag 2012!

Op uitnodiging van de bibliotheken in Dronten, Lelystad en de nieuwe bibliotheken van Almere stad, binnen en haven, heb ik in 2012 enkele geanimeerde en druk bezochte taxatiedagen verzorgt. Ik heb veel interessante stukken gezien: één sprong er echter uit. Een Arnhemse plateel vaas ontworpen door Willem Hartgring ( 1874 - 1940 ), deze grote vaas met een schitterende Japonaiserie-stijl decor, is behalve fraai ook een vaas met een indrukwekkende historie. Als mijn geheugen mij niet in de de steek heeft gelaten, was de vaas een huwelijksgeschenk voor een echtpaar wonend in Arnhem voor de WOII. De dochter van het Arnhemse paar vertelde aan mij dat de vaas altijd al als waardevol en dierbaar bezit werd behandeld in de familie. Zo werd ten tijde van de oorlog de vaas met andere kostbaarheden erin, verstopt in het 'veilige' kolenhok. Tijdens de bezetting werden nota bene vele Duisters ingekwartierd in hun huis, maar nooit werd de vaas ontdekt! Zelfs de zware slag om Arnhem met de grote verwoesting van de binnenstad, overleefde de vaas. De familie vond hem na hun evacuatie ongeschonden terug in het kolenhok, met nog geen chip eraf. De waarde van deze gemerkte en gemonogrammeerde vaas is natuurlijk aanzienlijk( vervangingwaarde € 3.800,00 en de economische waarde ongeveer de helft hiervan NB dit was in 2012 de prijzen liggen nu in 2017 wel iets lager ), maar de emotionele waarde is onschatbaar!

h. 39 cm diam voet 13,5 cm.          

                                                                                                                   

Bij particulieren betreft dit over het algemeen taxatie opdrachten in verband met verzekering, schenking en successie, of in verband met de verdeling van een boedel bij echtscheiding of nalatenschap. Daarnaast kan er ook sprake zijn van advies of bemiddeling bij de verkoop van kunst en antiek.

In 2009 is via deze weg door mij een prachtig schilderij uit particulier bezit bemiddeld naar het Domschats und Diözesan Museum in Eichstätt. Dit olieverf schilderij uit ca. 1510, door Sigmund Holbein geschilderd, keerde na twee eeuwen terug naar Eichstätt. De oudste afbeelding van het Bisdom is op de achtergrond afgebeeld.

 Opstanding van Lazarus, 143 x 99 cm           

welke voorwerpen kunnen worden getaxeerd?
Kunst, antiek en inboedelgoederen. Denk bij kunst en antiek onder meer aan schilderijen, grafiek, beeldhouwkunst, meubels, klokken, tapijten, keramiek, glas, goud, zilver, sieraden, kostbaarheden, design etcetera. Desgewenst kunnen ook inboedelgoederen, bijvoorbeeld ten behoeve van een taxatierapport voor de verzekering, worden getaxeerd.

welke kosten zijn verbonden aan een taxatie?
Het basistarief voor taxatie en advies is 135 euro (inclusief BTW) per uur. Zie voor verdere informatie de pagina tarief.

hoe lang duurt een taxatie ongeveer?
Dit hangt af van het soort taxatie en de voorwerpen in kwestie. Zo kost een taxatie voor de verzekering (waarvoor een schriftelijk rapport opgesteld moet worden) in de regel meer tijd dan een mondelinge taxatie. Over het algemeen genomen kost het opnemen en opmaken van de rapportage van een gehele woning met kunst, antiek en inboedelgoederen tussen de 4 à 10 uur inclusief rapportage. Mochten er uitzonderlijke en/of zeer kostbare objecten tussen zitten, die om verder onderzoek vragen voor het geven van een accurate taxatie, dan kan dit in overleg met de opdrachtgever worden gedaan. Veel tijd is te winnen met het voorhanden hebben van relevante informatie; zoals aankoopbewijzen, oude taxatierapporten en/of expertises van andere deskundigen. Soms heeft de opdrachtgever, in overleg, zelf een lijst met afmetingen, korte beschrijvingen en zelfs foto's gemaakt. Ook dit bespoedigt de rapportage.

waarom kiezen voor een gecertificeerd RegisterTaxateur?
Sinds het jaar 2000 is het beroep van taxateur een vrij beroep -de beëdiging van taxateurs is komen te vervallen- en mag iedereen (de deskundig expert maar ook de lijstenmaker, markthandelaar, opkoper en liefhebber van kunst, antiek en brocante) zich 'taxateur van kunst en antiek' noemen, en op die manier naar buiten treden.
Door de Federatie TMV (als branche organisatie voorheen verantwoordelijk voor de examinering van de beëdigd taxateurs), zijn, om duidelijkheid te scheppen voor de consument, Registers in het leven geroepen, waarin alleen die taxateurs opgenomen worden die het zeer zware vakexamen taxateur met goed gevolg hebben afgelegd. Alleen zij mogen de titel 'RegisterTaxateur' (RT) voeren.


De voor RegisterTaxateurs verplicht gestelde certificatie (conform de Europese norm EN45013), geldt hierbij als kwaliteitswaarborg; deze certificatie geeft klanten de zekerheid te maken te hebben met een deskundig taxateur, die, door studie en ervaring, zijn/haar kennis op peil houdt.

Op alle door mij verleende diensten zijn standaard algemene voorwaarden van toepassing.